The beloved is the ultimate fetish.

- Mason Cooley -


Fetisjisme

 

Fetisjisme is een subcategorie van wat in de DSM omschreven staat als parafilien.

Para betekend zoveel als ‘bezijden het gangbare’en filie betekend ‘gehechtheid aan’.

De term Fetishisme betekend zoveel als sexuele fascinatie voor- en gehechtheid aan een bepaald object.

Dat kan lichamelijk zijn, maar veelal is dat ook niet-lichamelijk. Het kan materialen, geuren, vormen en gedragingen betreffen.

Het dragen, aanraken, zien, voelen, ruiken, of anderszins beleven van datgene waar men een fetish voor heeft, is direct gekoppeld aan het ervaren van een staat van verhoogde erotiek en seksuele opwinding.

 

Vaak, maar niet altijd, vormen ervaringen tijdens de jeugd grondslag voor het ontwikkelen van een fetish.

Soms kan men zich de oorsprong van een fetish duidelijk herinneren, maar deze is niet altijd duidelijk.

Soms valt de oorsprong te achterhalen. Het hebben van een fetish is geen stoornis.

Volgens de DSM-5 is pas sprake van een stoornis wanneer sprake is van klinisch significante lijdensdruk of beperkingen in het beroepsmatige of sociale funktioneren of in het functioneren op andere terreinen. Zonder dat van dat laatste sprake is kan het toch nog best ‘lastig’ zijn om een fetish te hebben of om voor je fetish uit te komen. De meeste fetishisten kunnen ook genieten van seks zonder het object van hun fetish. Anderen ervaren een afhankelijkheid van hun fetish object om opgewonden te raken of seks te hebben. Wanneer dit een probleem voor je is kan therapie helpen hier anders mee om te leren gaan. Bekende fetishes zijn bijvoorbeeld die voor leer, latex, gladde stoffen of wol, luiers en plastic broekjes, rijgcorstetten, hoge hakken, maar de lijst van dingen waarvoor mensen een fetish kunnen hebben is feitelijk schier oneindig. Je kunt het zo gek niet bedenken of er loopt ergens wel iemand rond die er een fetish voor heeft.

 

Mensen kunnen een religieuze fetish hebben (seks met de priester of de non), of een medische fetish (doktersspelletjes), crossdressing fetish (kleding van de andere sexe dragen), uniform-fetish, militairy fetish, voet-fetish, etenswaren-fetish, dikke-dames of reuzinnen-fetish, kappers-fetish, rook-fetish, om maar enkele voorbeelden te noemen.

 

Andere parafilien die in mijn praktijk bespreekaar zijn:

Exibitionisme (‘peodeiktofilie’) en voyeurisme ( ‘Scopofilie’), frotteurisme, bondage, sadomasochisme, travestie/crossdressing.