Fetish en BDSM-gerelateerde problemen

 

Misschien twijfel je aan je geaardheid of gevoelens, of denk je dat je gek bent als je opgewonden raakt van niet-alledaagse dingen.

Misschien heb je grote moeite om je eigen bijzondere of kinky voorkeuren – of die van je partner – te begrijpen, te accepteren of plek te geven.

Veel mensen hebben problemen rond zelfacceptatie en het ‘uit de kast komen’.

Mogelijk ondervind je relatieproblemen door verschillen in voorkeuren en verlangens, of heb je problemen met het vinden van een partner die je voorkeuren deelt.

 

Maar ook emotionele beschadiging door al of niet opzettelijke grensoverschrijding of onvoldoende bewaakte grenzen, seksueel misbruik of opzettelijke mishandeling onder de ‘noemer’ SM komt voor. Verder kan een dwangmatig verlangen om steeds weer grenzen te verleggen op problemen stuiten. Dwingend en manipulatief gedrag door een ‘onderdanige’ partner en gevoelens van tekortschieten bij een partner die niet de voorkeuren van de ander deelt: ik zie het allemaal in mijn praktijk voorbijkomen. Met name vrouwelijke subs krijgen soms te maken met emotionele schade door onvoldoende ‘aftercare’, vooral na het beëindigen van een (eerste) D/s-relatie.