Fetish en BDSM-gerelateerde problemen

 

Beseffen dat je onderdanige gevoelens hebt, of juist heel dominante, masochistische of sadistische gevoelens, kan genoeg problemen opleveren. Of misschien kun je alleen opwinding ervaren bij het object van je fetisj. Laten we beginnen met de problemen die men kan voelen rond zelfacceptatie en het ‘uit de kast komen’. Mensen met een bijzondere seksuele voorkeur kunnen zich heel eenzaam voelen.

 

Denk verder aan:

•          Relatieproblemen door verschillen in voorkeuren en verlangens, of het vinden van een partner die je voorkeuren deelt of voor lief neemt.

 

•          Niet weten hoe (samen) vorm te geven aan je verlangens.

 

•          Pogingen om je gevoelens te onderdrukken kunnen hebben geleid tot het ervaren van een roze-olifant fenomeen, waardoor je verlangens steeds meer het karakter hebben gekregen van een obsessieve drang.

 

•          Niet kunnen genieten van ‘gewone’ seks.

 

•          Geen intimiteit kunnen aangaan omdat je bijvoorbeeld je partner niet als anders dan het object van je fetisj kunt beleven of omdat je onderliggende redenen hebt om intimiteit te vermijden.

 

•          Innerlijk conflict tussen onderdanige gevoelens en geëmancipeerde opvattingen.

 

•          Emotionele beschadiging door al of niet opzettelijke grensoverschrijding of onvoldoende bewaakte grenzen, seksueel misbruik, opzettelijke mishandeling onder de ‘noemer’ SM, of onvoldoende ‘aftercare’ na een sm spel, -ritueel, of –relatie.

 

•          Dwangmatig verlangen om steeds weer grenzen te verleggen.

 

•          Dwingend en manipulatief gedrag door ‘onderdanige’ partners en gevoelens van tekortschieten bij een partner die niet je voorkeuren deelt.

 

Wanneer jij je problemen herkent in het bovenstaande, kan het prettig en zinvol voor je zijn er met mij over te praten. Je kunt bij me terecht als je je eigen gevoelens of die van je partner beter wilt leren kennen en begrijpen. Wanneer je inzicht wilt in oorzaak, functie, effecten en betekenis van je voorkeuren of gedrag. Therapie geeft handvatten om je veerkracht en emotionele weerbaarheid te hervinden en versterken, en je zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde te herstellen. Therapie helpt je manieren te vinden om vorm te geven aan je gevoelens en deze een positieve plek te geven in je identiteit.