Seks en Relatie

Er kunnen vele redenen de oorzaak van zijn dat de seksualiteit binnen de relatie zich in een dip bevindt en vaak is gebrek aan inzicht de reden dat je blijft hangen in oude, negatieve patronen en er met z’n tweeën niet uit lijkt te komen. Op zo’n moment kan het fijn zijn als een objectieve en deskundige derde persoon naar jullie beiden luistert en datgene aanreikt wat nodig is om bepaalde patronen te doorbreken en veranderingen te bewerkstelligen, vertrouwen te herstellen, wederzijdse behoeften te erkennen, intimiteit te bevorderen en wellicht samen een nieuwe start te maken.

 

Seks in de relatie gaat niet altijd vanzelfsprekend goed. Er spelen veel factoren een rol in de manier waarop je seksualiteit beleeft en hoe je samen vorm aan seks geeft, òf je samen vorm aan seks geeft en hoe vaak.

 

Relationele problemen, beschadigd vertrouwen, maar ook stress, ziekte, ouderschap/kinderen, zorgen, ouderdomsverschijnselen, en seksuele voorspelbaarheid (sleur), en ook verschil in verlangen of voorkeuren, en angst voor intimiteit (= zelfonthulling) kunnen hinderlijke factoren zijn om seks met elkaar te hebben of om van seks te genieten.

 

Ook traumatische ervaringen uit het verleden kunnen (soms op onverwachte momenten) tussen jou en je partner in komen te staan. Of een vertrouwensbreuk doordat een van jullie is vreemdgegaan, een al-of-niet-geheime relatie heeft gehad, verliefd op een ander is geworden of voortdurend online porno kijkt en chatcontacten onderhoudt.

 

Misschien heb je twijfels en persoonlijke onzekerheden met betrekking tot de vorm of de erotiek die je aan je relatie wilt geven (monogamie, polygamie, ‘open’ relatie, swingen, polyamorie?) of ervaart een van jullie ongemakkelijke gevoelens om uit je gezamenlijke comfortzone te treden en je seksuele repertoire uit te breiden.

 

Therapeutische gesprekken helpen je inzichten te verkrijgen in de struikelblokken van je relatie en strategieen te ontwikkelen om je relatie te verdiepen en je seksleven nieuwe intensiteit te geven. Persoonlijke issues kunnen met behulp van diverse therapeutische methoden worden aangepakt, verhelderd en verwerkt.

 

Aan de hand van een intakegesprek met beide partners wordt vastgesteld waar de knelpunten zitten, waar jullie tegenaan lopen en waaraan nu het meest behoefte is om de relatie in goede banen te leiden en de seksualiteit in de relatie te verbeteren. In samenspraak wordt een begeleidingsplan afgesproken waarbij meerdere zittingen met beide partners plaatsvinden en zo nodig partners individuele sessies volgen om persoonlijke issues aan te pakken.

 

Er bestaat niet zoiets als een protocollaire aanpak voor seksualiteitsproblemen in de relatie. Therapie wordt op maat afgestemd.

 

Zie ook: Fetisj en BDSM gerelateerde problemen

 

                Seksverslaving